Caută pe site
Loading

miercuri, 17 octombrie 2007

Omul ca specie

Universul, cu caracterul său de complexitate si infinit, crează imaginea unui conglomerat de lumi si naturi - mici universuri - diferite între ele, dar cu strânsă legătură a relaţiilor de coexistenţă, liantul ce face posibilă privirea de ansamblu. În acest univers, lumile se nasc şi mor după legea de bază "nimic nu se pierde, totul se transformă".
Pământul, născut el însuşi acum câteva sute de milioane de ani, a dat naştere la lumi deja dispărute sau care işi continuă drumul pe scara evoluţiei.

Cum nu se poate vorbi despre mişcare în absenţa unui suport material, apariţia şi evoluţia lumilor presupune un cadru fizic - natura, cu influenţe mai mult sau mai puţin pozitive în funcţie de transformările determinate de... tensiunile apărute în conglomerat.

Omul este un produs al naturii aflat pe treapta cea mai înaltă a evoluţiei în raport cu alte specii. Oare ce ne dă această superioritate? creativitatea, caracterul de a transforma natura, prin muncă, în scopul acoperirii nevoilor este specifică şi altor specii; în urma studiului vieţii termitelor, s-a ajuns la concluzia că acestea sunt capabile chiar de organizare, culminând cu specializarea pe grupuri de activitate a coloniei.

Cred că ceea ce ne face să ne diferenţiem ca specie este conştientizarea necesităţii de mai bine, mai bun, mai frumos, concretizată în ideea de progres prin însăşi lupta pentru ideea de perfecţiune, în baza unor legi de etică şi estetic, autoimpuse, cu limite mai mult sau mai puţin precise. Aceste legi au apărut ca urmare a convieţuirii în grup, în urma influenţelor şi optimizării relaţiilor dintre indivizii societăţii. De aceea se poate considera că omul este atât un produs al naturii cât şi al societăţii, datorită influenţelor fizic-materiale, psihic-morale, etice si estetice, datorate pe deoparte încadrării noastre ca specie în natură, pe de altă parte, ca urmare a convieţuirii cu semenii noştrii în grup
(vebwell)

Seja o primeiro a comentar

Hyperliteratura

Feed Me Culture

Contor statistic

Cărţi, autori, librării, biblioteci

Agenda culturală LiterNet

Vot

Top Cultural Sites Jocuri gratuite - Roportal Romanian Top66 TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web Vebwell Promovare Xeo

Be my friend

UN PRIETEN IN PLUS NU ESTE NICIODATA DE PRISOS
myDir.ro SEO Romania
TOP-RO - Site-uri de Top din Romania

VEBWELL - GÂNDURI RĂZLEŢE © 2008 Template by Dicas Blogger.

TOPO